Problemen lossen we het liefst op, maar wat blijkt nu: dat hoeft helemaal niet. Spreker Steye van Dam vertelt ons over zijn werk voor Omdenken.
Voor zangeres Elly Zuiderveld is het hemelgewelf geen enge, donkere diepte waar je in kunt verdwijnen. In tegendeel.
Religiejournalist Eline Kuijper gaat dagelijks in gesprek met mensen over God, kerk en geloof. Toch is het vooral het gesprek met haar eigen stem dat haar steeds dichter bij de essentie brengt.
Hardop praten in een museum? Ja, graag! De visioenen over het ideale museum van museumdirecteur Marieke van Schijndel rijzen de pan uit.
Voor velen is het aanbreken van de nacht een uitnodiging om de ogen te sluiten. Dansdocent Ennio Drost voelde dat dit moment hem tot iets anders uitdaagde.
Geestelijk verzorger Gijs van Eijsden werd bij de geboorte van zijn eerste kind geraakt door een moedig gebaar. Een tedere ervaring die hij meeneemt in zijn werk met stoere militairen bij Defensie.
Een onbeschrijflijke sterrenhemel ver weg hier vandaan gaf kinderarts Judith Kocken een ervaring die tot op de dag van vandaag haar hart verwarmt.
Voor Peter Joosten, biohacker, is het vanzelfsprekend om alles te meten wat er te meten valt. Iedere nacht krijgt van hem een zogenoemd kwaliteitsoordeel.
Voor schrijver Arachne Molema is voor iemand koken een regelrechte liefdesverklaring. Ze schreef een boek over vrouwen die met uiteenlopende gerechten iets van genegenheid laten zien.
Velen gingen hem voor in de zoektocht naar een theorie die alles om ons heen verklaart. Bijna iedereen is halverwege gestrand, maar dat geldt niet voor deze filosoof. Hij daagt ons uit in een wijsgerig minicollege. Een nachtzoe ...
Deze sentimenteel aangelegde schrijver laat zijn tranen graag de vrije loop. Zeker als het over zijn kinderen gaat, zijn de waterlanders niet ver te zoeken. Hij besloot deze zachte kant van zichzelf te omarmen. Een nachtzoen va ...
Een studio in de Jordaan was de hemel op aarde voor Ella van der Woude, maar helaas als woning net iets te krap. Deze componist besloot er nog een keer een week lang muziek te maken, als afscheid. Vanavond zingt ze ons zachtjes ...
Werken in een land waar de situatie zo slecht is dat je er niet eens kunt zijn. Daar zou de moed je toch van in de schoenen zinken? Dat geldt niet voor deze ambassadeur in Jemen. Een nachtzoen van Irma van Dueren.
Jarenlang gaf deze voormalig directeur van STEK podium aan de mensen die het verschil maken in de stad Den Haag. Dienend leiderschap is aan haar welbesteed. Een nachtzoen van Ineke Bakker.
Sinds de kleine Napo het leven van theoloog Jorn den Hertog binnenwandelde, zijn de dagen wezenlijk veranderd. De aanwezigheid van deze viervoeter bracht hem dichter bij de dingen die er werkelijk toedoen.
Inspiratie ligt voor het oprapen als je je leven leidt met een creatieve geest. Deze schrijver liep de groente- en fruitzaak binnen en ontwaarde iets dat ze móet delen. Een nachtzoen van Nafiss Nia.
Griezelen met spookverhalen, dat is waar het hart van deze schrijver sneller van gaat kloppen. Ze ging op reis en trad in de voetsporen van graaf Dracula. Wie zou ze zelf als griezelpersonage zijn? Een bloedstollende nachtzoen ...
Fotograaf en schrijver Daan Rot-de Launay weet hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf mogen zijn. Een geschenk dat zij hen geeft én terugkrijgt.
Angst kan je verlammen en tegenhouden. Is er een manier om daarmee af te rekenen? Deze spreker denkt van wel. Een nachtzoen van Steye van Dam.
Deze onderzoeksjournalist ging ongemak het liefst uit de weg. Tot ze besloot het beest in de bek aan te kijken. Ze deed een inzicht op dat haar verlicht. Vannacht daagt ze ons uit hetzelfde te doen. Een nachtzoen van Zoë Papai ...
Chantal Suissa weet mensen vanuit allerlei hoeken van de samenleving samen te brengen. Haar uitdaging is de kracht in vrouwen en mannen om haar heen naar boven te halen, met wondertjes als gevolg.
Kijkend naar de sterrenhemel kan het ons overweldigen. Deze dansdocent is anders naar die donkere koepel gaan kijken. Een nachtzoen van Ennio Drost.
Hoe klinkt het als jij je ziel laat zingen? Deze journalist leerde uiting te geven aan haar emoties door haar stem op bijzondere wijze te gebruiken. Het bracht haar tot een nieuw concept: de Jankfabriek. Een nachtzoen van Anouk ...
Schrijver Erik van Os schrijft en zingt graag liedjes voor kinderen. Zij leren hem lessen over allerlei serieuze en belangrijke dingen in het leven. Maar bovenal laten kinderen hem zien dat je altijd mag blijven spelen.
'Ik wou dat het ergens wemelde van jou', zingt deze verteller. Hij legt ons op bed met een lied aan zijn beste vriend die jaren geleden overleed. Een nachtzoen van Leon Giesen.
Het gemoed waarmee je je bed in stapt, is bepalend voor hoe je de nacht beleeft. Dat weet deze kinderarts maar al te goed, en daarom stelt ze zichzelf iedere avond een paar belangrijke vragen. Een nachtzoen van Judith Kocken.
Help! Er zit een monster onder mijn bed. Voor veel kinderen een geregeld gebruikte zin. Sommige mensen nemen de angst voor kriebelbeestjes en harige gedrochten mee in hun volwassen tijd. Wat moet je ermee? Een nachtzoen van Kee ...
Deze zangeres voelt het verdriet van een ander en weet op verrassende wijze iets van troost te bieden. Vannacht legt ze ons op bed met een heel lief liedje. Een nachtzoen van Elly van Zuiderveld.
Intense huidproblemen dreven bladenmaker Yfke Metz tot waanzin. Tot ze een droom kreeg die haar niet meer losliet en ze al haar kracht richtte op het verwezenlijken ervan. Een nachtzoen van Yfke Metz.
Voor Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2019, is het een geruststellend idee dat God altijd dichtbij is. En toch kan hij het niet laten te benadrukken dat niemand God in zijn broekzak heeft.
De kerk een plek voor antwoorden? Niet volgens deze kakelverse emeritus aartsbisschop van de Oudkatholieke kerk. Wat hebben die veertig jaar werken in de kerk hem geleerd over het mysterie van ons leven? Een nachtzoen van Joris ...
Deze fotograaf dook in de verborgen wereld van de slapelozen en legde hun ontberingen vast. Dat had ook ingrijpende gevolgen voor haar eigen, alledaagse leven. Een nachtzoen van Annabel Oosteweeghel.
Schrijver Ameline Ansu verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Door het gemis en de rouw volledig te omarmen deed ze wijsheden op die ze graag met anderen deelt.
Met een warm hart kijkt deze dansdocent terug op de nachtelijke gesprekken met zijn geliefde moeder. Nu is ze aan de andere kant van de sterren. Een nachtzoen van Ennio Drost.
Een wonderbaarlijke ervaring in de nacht leerde deze museumdirecteur dat er misschien meer is tussen hemel en aarde. Een nachtzoen van Marieke van Schijndel.
Voor Miranda Terpstra-van de Kerk zijn alle manieren waarop we van elkaar verschillen zeker geen probleem. Ze wil de kerk tot een plek maken waar iedereen op eigen wijze mag bloeien.
Als kind vertoefde Steye van Dam het liefst in zelfbedachte werelden, tot ongenoegen van de leerkracht. Uiteindelijk vond hij als spreker werk waarin zijn eigen, soms absurde, gedachtewereld centraal staat.
Dansdocent Ennio Drost plukt overal zijn inspiratie vandaan. Vogels, vlinders, liederen, teksten, muziek. Geen uitdaging gaat hij uit de weg, ook vannacht niet.
Op een donkere dag maakte verhalenverteller Leon Giesen iets mee dat hem inzicht gaf in de overweldigende kracht van de kosmos. Het leverde hem een troostende gedachte op.
Nanobioloog Cees Dekker blijkt liefde te koesteren voor poëzie en legt ons op bed met een van zijn meest dierbare gedichtjes.
Theoloog Ineke Bakker bewaart dierbare herinneringen aan de uren waarop de zon aan de andere kant van de aardbol schijnt. De sterren vertellen haar een bijzondere boodschap.
Kinderarts Judith Kocken voelt zich uitgedaagd om chronisch zieke kinderen niet alleen te vragen naar fysieke klachten.
Vlak voor schrijver Katja Kreukels op kamers ging, kreeg ze opmerkelijk nieuws over het vroegere leven van haar vader. Een leven waarin zij nooit had kunnen bestaan.
Anouk Brinkman vindt het eigenlijk hartstikke eng, maar deze journalist legt ons op bed met een liedje dat op de meest intieme momenten in huis klinkt.
Een bijzondere nacht in Noord-Kenia leerde Irma van Dueren een belangrijke levensles, die haar manier van kijken naar de wereld om ons heen voorgoed veranderde.
Je overgeven aan de slaap is niet eenvoudig, weet Joris Vercammen, emeritus aartsbisschop van de Oudkatholieke kerk. Wat kunnen we tegen elkaar zeggen, zodat we de dag toch goed afsluiten?
Verteller Leon Giesen heeft een fascinatie voor de meest uiteenlopende zaken. Het liefst gaat hij de diepte in en raakt hij verzeild in grootse schatgraafavonturen.
Problemen lossen we het liefst op, maar wat blijkt nu: dat hoeft helemaal niet. Spreker Steye van Dam laat ons de verrassende wereld van het omdenken zien.
Voor zangeres Elly Zuiderveld is het hemelgewelf geen enge, donkere diepte waarin je kunt verdwijnen. In tegendeel.
Hardop praten in een museum? Ja, graag! De visioenen over het ideale museum van museumdirecteur Marieke van Schijndel rijzen de pan uit.
Voor velen is het aanbreken van de nacht een uitnodiging om de ogen te sluiten. Dansdocent Ennio Drost voelde dat dit moment hem tot iets anders uitdaagde.
Een onbeschrijflijke sterrenhemel ver weg hier vandaan gaf kinderarts Judith Kocken een ervaring die tot op de dag van vandaag haar hart verwarmt.
De nacht biedt ruimte voor het vrijuit bespreken van thema's die het daglicht nog wel eens niet kunnen verdragen. Een gesprek over demonen van Özcan Akyol.
Theatermaker Matthias voor de Poorte draagt voor de rest van zijn leven een tekst op zijn arm die hem bijzonder dierbaar is.
Je geliefde beschrijven doen velen al eeuwenlang met behulp van ontelbaar veel metaforen, zoals een roos, een zomerdag. Ingmar Heytze voegt er een verrassend exemplaar aan toe.
Voor zijn nieuwste pennenvrucht moest Abdelkader Benali diep gaan en ervaringen onder ogen komen die hij zorgvuldig had weggestopt. Hij vocht zich door de weerstand heen.
De maatregelen van de intelligente lockdown zijn voor iedereen schakelen. Ook voor predikanten als Christien Crouwel, die hun gemeenteleden niet meer zien.
Özcan Akyol draagt zijn jeugd overdag, maar vooral ook 's nachts met zich mee. Vele pogingen om hem beter te laten slapen, mochten niet baten.
Dirk Groot betrad de wereld mopperend en was dat op een goed moment behoorlijk beu. Hij pakte een vuilniszak en begon met een schoonmaak buitenshuis, met alle gevolgen van dien.
Saskia Mulder maakt zich online kenbaar onder de titel The social reporter en droomt ook nu van een wereld waarin mens en planeet vreedzaam samenleven.
Abdelkader Benali had ook na zijn eerste, grote succes een tijd lang geen idee van zijn bedoelde plek op aarde. Dat bracht hem de nodige problemen in de nacht.
Matthijn Buwalda, singer-songwriter, vecht hartstochtelijk met het duister in zijn hoofd. Toch lukt het hem om ook nu in de coronacrisis muzikale pareltjes te creëren.
Talitha Muusse is nog geen dertig, maar sproeit levenslessen zoals een fontein dat doet met water. Een leeftijdsgenoot uit de Tweede Wereldoorlog is haar door de dood heen nabij: Etty Hillesum.
Veel muzikanten zagen aan het begin van de coronacrisis optredens aan zich voorbijgaan. Tim Akkerman moest een wel heel bijzondere glansrol loslaten.
Özcan Akyol schreef in het kader van de Boekenweek eerder dit jaar een gepassioneerd betoog. Hij sloot het af met woorden die nu, in de coronacrisis, jammerlijk profetisch blijken.
Tijdens de intelligente lockdown ontdekken of herontdekken sommigen hun liefde voor boeken. Christien Crouwel, algemeen secretaris, laat een exemplaar zien dat letterlijk licht geeft.
In de coronacrisis begraven we onze dierbaren in kleine kring. Dat geldt ook voor schrijver Abdelkader Benali, die op een andere manier afscheid had willen nemen van zijn bijzondere oma, ver weg.
Saskia Mulder werd verkozen tot Meest positieve onbekende Nederlander en zoekt naar een manier om twee crises in één klap te slaan. Op naar een wereld zonder corona en met een schoon klimaat.
De coronacrisis was net uitgebroken. Ingmar Heytze, dichter, zat aan tafel en wachtte op inspiratie voor het actuele gedicht waar mensen van televisie om hadden gevraagd. Hoe liep het af?
Melissa van Akkeren, onlineredacteur, maakt de coronacrisis van dichtbij mee, want haar vader is ic-arts. Reden om in de pen te klimmen en handhaving van de intelligente lockdown aan te moedigen.
Matthias voor de Poorte, theatermaker, zocht voor de coronacrisis mensen in vluchtelingenkampen op, om een beetje blijdschap te brengen. Nu zit hij noodgedwongen thuis.
Marjon Moed groeide op in het hart van de Biblebelt. Een wereld die ze vaarwel had gezegd, tot nieuwe vragen opdoemden op haar levenspad. Ze maakte er een online docuserie over.