Eindelijk weet Nederland hoe het afgelopen is met de boeren uit het programma Boer zoekt Vrouw. Wekenlang keken miljoenen mensen. Maar hoe gaat het verder?
In verband met de aardbevingsramp in Nepal is deze uitzending van de Kapel aangepast. Metterdaad voert actie voor hulp voor Nepal.
We leven in de tijd van de telecommunicatie. Even een appje sturen en je staat overal ter wereld met elkaar in contact.
Hemelvaart. Veel mensen hebben er niet zo veel mee, maar toch wil deze dag ons veel zeggen.
Veel mensen hangen een bepaalde religie aan en houden zich keurig aan de regels. Want de regels bepalen of je door de hogere macht(en) goedgekeurd of gesteund wordt.
Het verhaal van de bruiloft in Kana is bijzonder. Je zou haast zeggen dat het niet in de bijbel past. Dat Jezus mensen hielp, zieken genas, zijn leven voor ons gaf, dat wel! Maar dat hij zorgde voor wijn op een bruiloft? Wat ee ...
Soms hebben we ontmoetingen in ons leven die ons beschadigen. Misschien ervoeren we het eerst als winst en geluk, maar veranderde het uiteindelijk in een nachtmerrie. Bij een positieve levensveranderende ontmoeting heeft de and ...
We hebben allemaal iets waarvan we denken: als ik dát had, dan zou ik pas echt gelukkig zijn. Een enorme prijs winnen, veel aanzien krijgen. Tegelijkertijd weten we het allemaal: geld maakt niet gelukkig. En word je gelukkig v ...
De Here Jezus beloofde zijn discipelen dat hij hen niet zou achterlaten. Wanneer Hij de aarde zou verlaten tijdens Hemelvaart zou hij zorgen voor een andere trooster. Namelijk de Heilige Geest. Daardoor worden wij nog meer verb ...
Genieten en vakantie vieren lijken niet zo belangrijk te zijn in het geloof. Ds. Paul Visser legt aan de hand van een gedeelte uit het bijbelboek Prediker echter uit, dat genieten iets heel bijbels is.
Als we met vakantie gaan of iets anders leuks gaan ondernemen zeggen we vaak tegen elkaar: 'Geniet ervan'. In de Bijbel wordt in het boek Prediker ook opgeroepen om van het leven te genieten. Maar dat heel vaak helemaal niet ma ...
Het lijkt wel alsof de apostel Paulus vanmorgen het bekende liedje 'Don't worry, be happy' zingt. Maak je geen zorgen, wees altijd blij.
Sommige mensen gaan extreem ver in hun liefde voor dieren. Anderen zeggen: 'Een beest is maar een beest.'
Soms raak je enorm teleurgesteld in mensen. Bijvoorbeeld omdat ze zich anders voordoen dan ze zijn of omdat ze je in de steek laten op momenten dat je hen nodig hebt.
Soms heb je het nodig: een plek om te schuilen. Als het leven moeilijk is, als je in gevaar bent. Een veilige plek als je bang bent - wie wil dat nu niet?
Soms wil je iets heel graag, maar lukt het je toch niet. Wat kan dat frustrerend zijn!
Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs zal dominee Arie van der Veer een meditatie houden over Psalm 91.
Het is niet altijd makkelijk om God te danken, bijvoorbeeld wanneer je met problemen te maken hebt.
Vandaag is het Eeuwigheidszondag: de laatste zondag van het kerkelijke jaar, waarop we traditiegetrouw de mensen herdenken die overleden zijn.
Het is belangrijk om de waarheid te kennen. Iedereen zal dat beamen. Wat is de waarheid? Gaat de waarheid over meningen, feiten en gebeurtenissen of valt hier meer over te zeggen? In deze aflevering van 'De Kapel' staat de waar ...
Op 29 november begint de adventsperiode. Advent gaat over de komst van Jezus Christus. In deze aflevering van De Kapel gaat de meditatie over het opwachten van de Heer.
Ds. Jasper Klapwijk neemt ons mee in een absurd verhaal. In Mattheüs vertelt Jezus de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard. De landheer deed iets wat niet redelijk voelt en toch had hij het recht.
We staan weer aan het begin van een nieuw jaar, waarover evangelist Jurjen ten Brinke mediteert in de Kapel.
Kun je zeggen dat zowel God als mensen van hetzelfde dromen? Wat is dat méér dan een Kerstgedachte?
Hoe praat jij over andere mensen? Geef je anderen op die manier de mogelijkheid om die andere mensen echt te leren kennen? Hoe zit dat met God? Hoe kun je hem leren kennen?
Engelen hebben een belangrijke rol in het kerstverhaal. Er worden verschillende afbeeldingen van hen gemaakt, alleen wat weten wij eigenlijk van engelen?
In de Kapel spreekt ds. Orlando Bottenbley over de troost die wij mogen ervaren als geliefden sterven.
Aanbidden is méér dan een onderdeel van een kerkdienst of een avondje fijn zingen. Aanbidding bestaat uit je gedrag én uit je woorden.
Ora et Labora. Een oude spreuk die 'bid en werk' betekent. Wij wij snel zijn geneigd om te gaan werken. Welke plek heeft het gebed?
Heel gemakkelijk zetten we een masker op. Waarom zouden wij eigenlijk? Ds. Arie van der Veer verzorgt deze week de meditatie in De Kapel
Valentijnsdag; voor sommigen een dag van rode rozen, chocolade en hartjes. Voor anderen een dag van commercie.
Wat betekent het om niet alleen christen te zijn, maar om steeds meer als volgeling van Jezus Christus te leven? Wat vraagt dat?
Profeet Micha zei: 'Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.'
In de Bijbel wordt veel over zegenen gesproken. In de kerk wordt gezegend. Over de betekenis daarvan wordt minder vaak iets gezegd. Dat geldt nog meer voor de manier waarop je zegent.
Ds. Arie van der Veer kwam op Facebook een bijzonder verhaal tegen van een man uit Irak. Hij was ter dood veroordeeld, maar niet bang om te sterven. Jezus had hem bezocht in zijn cel. Ds. Arie van der Veer deelt een meditatie o ...
Soms maken omstandigheden het moeilijk om te geloven. We zouden dan meer geloof willen hebben.
Ds. Arie van der Veer kwam op Facebook een bijzonder verhaal tegen van een man uit Irak. Hij was ter dood veroordeeld, maar niet bang om te sterven. Jezus had hem bezocht in zijn cel.
Koning Hizkia leerde een wijze les over de dood. Wat die wijze les was? Daar zal Jurjen ten Brinke meer over vertellen.
Ds. Paul Visser vertelt in De Kapel over het volk Israël. Tijdens hun vlucht uit Egypte kregen zij van God brood uit de hemel.
Bid en er zal gegeven worden. Mooie woorden, maar vertel dat maar eens aan een kinderloos echtpaar dat jaren heeft gebeden om een kind. Of aan iemand die ongeneeslijk ziek is. Soms lijkt gebed zo weinig uit te werken. Hoe lang ...
Het is nieuwjaarsdag, En dan beginnen we met goede wensen. Met de beste wensen, een zegenbede zelfs in sommige gevallen. Maar wij kunnen het elkaar niet geven: een goed of gezegend 2017.
Het Bijbelboek Prediker schetst soms een somber beeld van het bestaan. In Prediker 3 lezen we ervan.
In Israël hoor je kinderen Abba, papa, roepen, wanneer ze op straat spelen en even zijn aandacht nodig hebben. Wat is het mooi, dat de Here Jezus ons ook heeft geleerd om Abba Vader of Papa tegen God te zeggen. Zoals in dat pr ...
In Mattheus vertelt Jezus de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard. De landheer deed iets wat niet redelijk voelt en toch had hij het recht aan zijn kant...
Je bent veel rijker dan dat je je vaak realiseert. God heeft je veel talenten gegeven.
Wie ervoor kiest om aan Gods hand, dus in zijn nabijheid, te leven, kan er zeker van zijn dat hij voor de beste en veiligste weg bewandelt.
Ds. Orlando Bottenbley is christelijk opgevoed, zat op christelijke scholen en ging naar de kerk. Hij noemde zichzelf christen, maar kwam er pas later achter dat hij niet leefde als een volgeling van Jezus. Hij ervaart een vera ...
Het is schrijnend te bedenken hoeveel mensen onder terreur van regimes te lijden hebben. Het roept allerlei vragen op. Hoe ga je hiermee om?
Het is misschien wel een van de bekendste verhalen in de Bijbel: Petrus die, op uitnodiging van de Here Jezus, uit de boot stapt en over het water loopt.
Soms maken we plannen en hebben we dromen, maar loopt het toch anders in het leven. Dat overkwam ook ds. Bottenbley.
Als iemand je kind iets aandoet, dan accepteer je dat niet. Dan word je woedend op die persoon. Toch reageert God heel anders. Op het absurde af. Maar het verhaal van Gods liefde is zo bekend dat we het soms afdoen met: 'Natuur ...
Haïti is het armste land op het noordelijk halfrond en wordt ramp na ramp getroffen. Gebed voor dit land is nodig.
Wie maakt al zijn goede voornemens waar?, vraagt ds. Paul Visser zich af. Niemand toch?
Jurjen ten Brinke vertelt over zijn studietijd. Hij vertelt hoe hij in het donker in een oerwoud liep. Op een gegeven moment kon hij niet verder door het ontbreken van licht.
De martelingen van Jezus voor hij stierf aan het kruis zijn onvoorstelbaar geweest. Verraden, vernederd, vermoord.
Hoe is het mogelijk dat Jezus wereldwijd nog steeds miljarden volgelingen heeft? Zelfs 2000 jaar na Zijn dood volgen veel mensen Jezus.
Op deze Tweede Paasdag vertelt ds. Bottenbley over zijn verbazing toen hij pas vanuit Suriname naar Nederland kwam.
Evangelist Jurjen ten Brinke ontmoette Ali, een Iraanse vluchteling, in een asielzoekerscentrum. Ze werden vrienden en uiteindelijk bekeerde Ali zich tot het christelijke geloof.
Uiteindelijk sterven we allemaal, hoe zeer ons dat ook tegen de borst stuit en hoe vreselijk het afscheid ook is.
Ds. Klapwijk spreekt over het bekende verhaal van de barmhartige Samaritaan. Hij stelt daarbij de prangende vraag: Ben jij als die Samaritaan of als de priester en de Leviet?
Ds. Arie van der Veer vertelt over afscheid nemen en het verdriet en gemis die daarmee gepaard gaan. Maar als gelovige mag je ook vooruitkijken.
De Here Jezus beloofde zijn discipelen dat hij hen niet zou achterlaten. Wanneer Hij de aarde zou verlaten tijdens Hemelvaart zou hij zorgen voor een andere trooster. Namelijk de Heilige Geest. Daardoor worden wij nog meer verb ...
Er is een uitdrukking: “Zoveel hoofden, zoveel zinnen”. Dat betekent zoveel als hoe meer mensen bij elkaar, hoe meer de meningsverschillen toenemen.