Volgens deze wetenschapsjournalist zijn we strandjutters op de kust van ons eigen leven en bepalen we tussen waken en slapen welke ervaringen mogen worden weggespoeld. Deze nachtzoen krijgen we van Mark Mieras.
Deze hoofdredacteur van Filosofie Magazine vreest dat we in een tijd leven waarin alle koeien zwart zijn, maar gelukkig is er de filosofie. Deze nachtzoen krijgen we van Leon Heuts.
Deze presentator en programmamaker draagt het Nederlandse in zijn hoofd en het Spaans-Arubaanse in zijn buik. Hij heeft het vreemde talent om zich in heel verschillende groepen te bewegen en doet dat ook in zijn eigen huis. Dez ...
Deze predikant en schrijver zette zich na het overlijden van zijn zoon, Gideon de dichter aan het vertalen van het bijbelboek over Gideon de richter. Hij bracht de twee naamgenoten samen in een boek. Deze nachtzoen krijgen we v ...
Deze schrijfster leidde zes jaar lang een dubbelleven, maar ontwaakte danzij haar hond uit de nachtmerrie en heeft zichzelf herschreven.
Voor deze dichter en schrijver wordt de maatschappij steeds lelijker, maar het leven steeds mooier. Terugkijken is het grootste genoegen in zijn leven.
Als Tweede Kamerlid moet je voortdurend op de hoogte blijven van het nieuws. Nu die tijd voorbij is, stapt zij 's avonds als een ander mens de slaapkamer in.
Deze presentator weet uit de periode dat ze haar moeder verloor en zelf moeder werd hoe verlammend piekeren kan zijn. Een psalm aan het eind van de dag doet dan wonderen. Deze nachtzoen krijgen we van Rachel Rosier.
Voor deze voorzitter van het Humanistisch Verbond vergroot eindigheid de urgentie van het leven en zit er schoonheid in vergankelijkheid. Deze nachtzoen krijgen we van Boris van der Ham.
De Nachtzoen. Deze cultuurfilosoof gelooft dat angst ontstaat omdat we geen perspectief hebben. Hij hoopt dat we weer het grote verhaal zullen vinden waardoor tegenslag hanteerbaar wordt. Deze nachtzoen krijgen we van Evert Jan ...
Deze rabbijn kan niet zo veel met het geloof, maar met het goddelijke des te meer. Dat is als een diamant die opgepoetst wordt in mooie momenten. Deze nachtzoen krijgen we van Marianne van Praag.
Deze harpiste en zangeres rook in de nacht van haar vlucht de lucht en wist dat alles zou veranderen. Een tweede nachtzoen van Ekaterina Levental.
Deze buikdanseres en universitair docent wilde als kind altijd meer, altijd verder. Te veel, te ver, zei iedereen. Pas in Parijs hoorde ze voor het eerst dat ze niet te veel was. Deze nachtzoen krijgen we van Kaouthar Darmoni.
Deze cabaretier maakt een voorstelling die niet over geloof gaat maar wel over zingeving. En hij vertelt over een troostrijke nacht na mooie dagen. Een tweede nachtzoen van Patrick Nederkoorn.
Deze schrijver onthult het familiegeheim van een tante die danste met de vijand. Deze nachtzoen krijgen we van Paul Glaser.
Deze actrice vindt het leuk om te schuren en te irriteren, daar schuilt meer waarheid in. De glossykant zien we vaak genoeg. Maar niet iedereen kan spel en werkelijkheid uit elkaar houden. Deze nachtzoen krijgen we van Jacqueli ...
Deze zangeres wil graag licht geven en zich een weg zingen naar het hart van mensen.
Deze filosoof wordt op de drempel van de nacht geplaagd door verdriet om zijn moeder die opgesloten zit in een plakje tijd. Deze nachtzoen krijgen we van Joep Dohmen.
Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ...
Deze actrice kreeg na de diagnose borstkanker goede raad van een bevriende filmregisseuse. Daar heeft ze zich aan gehouden, zij het enigszins militant. Een derde nachtzoen van Jacqueline Blom.
De zon tovert elke avond weer de maan en sterren tevoorschijn, mits het niet bewolkt is. De fantasie van deze dichter slaat geregeld compleet op hol tijdens het staren naar de nachtelijke hemellichamen.
Deze in de jaren negentig uit voormalig Joegoslavië gevluchte politicologe hoopt dat we de vluchtelingen van vandaag als mens zullen gaan zien. Deze nachtzoen krijgen we van Maja Grcic.
Deze programmamaker ontdekte als vrijwilligster in het hospice dat de liefde in en tussen mensen harder vloeit op de rand van de dood. En dat onze sterfelijkheid een stok achter de deur is en de slaap een oefendood.
Deze filosoof belijdt in woord en geschrift zijn atheïsme, maar schrijft voor een ongelovige verrassend veel over religie. En - ook verrassend - het kerkkoor zette hem op het spoor van de filosofie. Een tweede nachtzoen van Ge ...
Deze schrijver wil het verhaal over zichzelf openhouden. Hij pleit voor acceptatie van grilligheid en tegen verkramping. Deze nachtzoen krijgen we van Henk van Straten.
Deze schrijfster leest uit haar laatste boek een verhaaltje voor over het schijnbare gemak van het aannemen van een geloof. Terwijl dat toch minstens even groot is als ervan afvallen. Deze nachtzoen krijgen van Franca Treur.
Deze filmmaker en schrijfster leed in haar pubertijd aan anorexia. De ommekeer kwam toen ze zich realiseerde dat ze goed was zoals ze was en dromen mocht koesteren. Deze nachtzoen krijgen we van Natascha van Weezel.
Deze voormalig politicus en acteur houdt een pleidooi voor goed theater in de politiek. Hij zingt ons in slaap.
Deze dichter wil de nachtzoen geven aan iedereen die het niet verdient, omdat juist zíj het verdienen. Deze nachtzoen krijgen we van Frieda Mulisch.
Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving.
Deze schrijver en taalkundige die hier vannacht niet had gezeten als er geen bibliotheken waren geweest, weet als geen ander hoe taal de werkelijkheid kan maken en kan breken. Deze nachtzoen krijgen we van Wim Daniëls.
Deze cabaretière en schrijfster werd tot haar geluk moeder van de eerste roze speeddatebaby ter wereld, al ging de zwangerschap niet over rozen. Deze nachtzoen krijgen we van Nina de la Croix.
Deze godgeleerde beschouwt theologie als een belangrijk vak want theologen ordenen de antwoorden op zingevingsvragen door de eeuwen heen.
Deze filosoof, voor wie het leven is als een reis, heeft langzaam maar zeker ontdekt waarover het gaat in de filosofie.
Als psychiater spreekt hij geregeld mensen die 's avonds de slaap niet kunnen vatten. Onze fantasie kan helpen om de oversteek naar dromenland te maken, zegt hij.
Deze theoloog en dichter van de bundel 'Zingen aan de Styx' is als een Egyptische priester die 's ochtends de zon verwelkomt en 's avonds de nacht.
Deze islamologe ziet de extremen steeds extremer worden. Ze pleit voorbij de tolerantie voor acceptatie en voor dankbaarheid.
Veel fragmenten uit verhalen van deze schrijver komen terecht in kinderboeken over filosofie. Zo heeft zijn studiegeld toch nog wat opgeleverd.
Deze gevluchte Irakese student denkt nog dagelijks aan de mensen die zijn achtergebleven in oorlogsgebied. Hij roept ons op dat ook te doen.
Voor deze schrijver is het verschil tussen proza en poëzie dat er in proza staat wat er moet staan en in poëzie niet staat wat er staat.
Een kunstwerk met tandenstokers inspireerde deze singer-songerwriter tot een nieuw liedje en tot nieuwe gedachten over het belang van verveling.
Een documentaire zette deze activiste als zestienjarige op het spoor van de Schone Kleren campagne. Ze stopt ons in met een verhaal over solidariteit.
Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ...
Deze journalist en dominee verhaalt van plastic appeltjes, een Maserati en de hel als aanmoediging.
Deze actrice en zangeres maakte een voorstelling over haar afwezige vader om hem vervolgens te vinden.
De dood bracht een verborgen talent van deze dichter aan het licht. Voor hem is dichten troostrijk.
Deze columnist probeert de achterkant van het nieuws te pakken en mensen mee te nemen in zijn denken. Polemiek is niet aan hem besteed.
Deze auteur schreef een boek over haar katholieke jeugd en haar tijd in het klooster. Ze legt ons op bed met een gedicht van Erich Fried.
Zomaar over God beginnen, dat kan niet bij deze Zeeuwse liedjesschrijver. Hij groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt milieu en zoekt nu de inspiratie graag buiten de gebaande paden.
Wat Ramses Shaffy ook moge zingen, deze filosofe en yogi weet dat het 's nachts niet stil is in Amsterdam. Ze stopt ons in met theezaktekstjes. Deze nachtzoen krijgen we van Stine Jensen.
Deze singer-songwriter vraagt zich af in hoeverre hij de wereld moet toelaten in zijn werk. Niet dat hij er bang voor is, maar hij is van de afdeling schoonheid. Wij denken dat het wel goed komt.
Deze NRC-journalist en tv-criticus omarmt het virtuele bestaan. Hij is gelukkig in zijn ivoren torentje en blij met zijn twittervrienden, al moet hij in de winter wel uitkijken voor depressiviteit. Een tweede nachtzoen van Hans ...
Deze schrijver en spreker is een dagdromer en een nachtdier. Als een vleermuis begint hij te leven wanneer de wereld tot stilstand komt, soms tot de nieuwe dag zich aandient.
Deze kunstenaar ontdekte op een congres hoe spannend en ontroerend zand kan zijn en maakte van het spelen ermee zijn beroep.
Deze wetenschapsjournalist broedt op een boek over het spel, want we zijn het gelukkigst als we spelen. Als we daarmee stoppen sterft er iets.
Deze filosoof signaleert een crisis in opvoeding en onderwijs en benadrukt het belang van Bildung.
Deze rabbijn gelooft dat ieder mens op deze wereld het verschil kan maken en een steen in de vijver kan zijn. Een tweede nachtzoen van Marianne van Praag.
Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving.
De ouders van deze filosoof groeiden beiden op in een klooster. Het maakte de een moedig, de ander angstig.
Deze creatieve duizendpoot maakt allerlei soorten nachten door. Ze leert om theaterdocent te worden, maar schrijven is haar lieve lust. Ook zogenaamde 'schrijfnachten' doen zich voor.
Deze cabaretier verlangt naar televisieprogramma's die niet op televisie te zien zijn: absurdistisch, poëtisch, magisch, abstract. Een tweede nachtzoen van Peter van Rooijen.
Voor deze Roemeense schrijfster is de nacht een vijand. Altijd geweest. Het universum voelt zo groot en zijzelf zo klein, maar de aanblik van haar slapende dochter en een licht dat aangaat in een donker huis bieden troost. Deze ...
Deze filosoof ziet ruimte in de nacht voor feest en melancholie. Hij stopt ons in met een melancholische overpeinzing van Pablo Neruda. Een tweede nachtzoen van Leon Heuts.
Deze politica en voormalig voorzitter van het COC weet dat er nog veel te doen valt voor de emancipatie van homoseksuelen. Deze nachtzoen krijgen we van Vera Bergkamp.
Deze acteur, regisseur en presentator stopt ons in met verhalen over de opmerking van een passant op straat en over de blik van een vrouw in Afrika. Deze nachtzoen krijgen we van Lucas de Man.
Deze antiapartheidsactiviste is voorlopig niet van plan om op haar lauweren te rusten. Een tweede nachtzoen van Conny Braam.
Deze chansonnier vertelt hoe de dood zijn moeder wegnam, maar hoe het leven hem een vrouw van haar generatie teruggaf.
Deze stembevrijder probeert mensen terug te brengen naar hun natuurlijke stem en dat heeft ook met spiritualiteit te maken. Deze nachtzoen krijgen we van Jan Kortie.
Deze altivioliste heeft voor mensen die niet van klassieke muziek houden de voorstelling Bach en Bleekwater gemaakt, waarbij ook nog iets valt te lachen. Deze nachtzoen krijgen we van Esther Apituley.
Deze entertainer ziet hoe in de nacht mensen een andere versie van zichzelf durven te worden. Terwijl zij hun masker afzetten, zet hij het zijne op. Een tweede nachtzoen van Christopher de Gast.
Deze actrice en zangeres die zichzelf een soulvrouw noemt, vindt het belangrijk dat er meer ruimte komt voor het zwarte verhaal. Ze stopt ons in met een hoopvol lied over verandering.