Met een uiterst nobel doel tuurde deze voormalig Dichter des Vaderlands door het sleutelgat van de voordeur van een kort overleden dame. Welk doel was dat?
De nacht is voor deze theoloog niet alleen maar de periode van zonsondergang tot zonsopgang. Hij maakt ook in zijn geloofsleven nachtelijke fases door.
Deze schrijfster stuit 's nachts op de beste ideeën. Zo onder de wol besloot ze bijvoorbeeld het platform Zoete Liefde op te richten, van waaruit ze mensen helpt iets liefs voor elkaar te doen.
In het holst van de nacht sloop deze creatieveling het huis uit. Niet om naar de sterren te staren, maar om te stoepkrijten. Het maakte hem tot Stoepkrijter des Vaderlands.
Deze filosoof pluist het leven uit dat het een lieve lust is. Daarbij stuit ze niet zelden op zaken die haar aan het schrikken maken. Bijvoorbeeld tijdens die ene nacht, jaren geleden.
In de vroege uurtjes over lege snelwegen scheuren helpt deze stand-upcomedian bij het ordenen van gedachten. Als tiener lagen zijn nachtelijke ambities elders.
Vlak voordat deze dichter moeder werd, besloot ze op reis te gaan. Een sneeuwstorm deed haar doodsangsten uitstaan en leverde haar belangrijke levenslessen op.
Niet iedereen vat in slaap vallen lichtzinnig op. Deze geestelijk verzorger noemt de nacht ingaan 'een kleine dood' sterven, maar weet gelukkig precies hoe zij dat het beste doet.
Een gelukkige wereld begint bij jezelf. Een veelgehoord credo, maar geen betekenisloos cliché, vindt deze Ambassadeur van Geluk.
Zomaar over God beginnen, dat kan niet bij deze Zeeuwse liedjesschrijver. Hij groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt milieu en zoekt nu de inspiratie graag buiten de gebaande paden.
In deze aflevering Arthur van der Vlies. Jarenlang was hij een stoere, sterke politieman. Maar toen hij zich over een stervend kind moest ontfermen dat was aangereden door een vrachtwagen, toen brak er iets. Daarom begon hij te ...
In deze aflevering Erik de Vlieger. Deze ondernemer heeft door negatieve publiciteit veel slapeloze nachten gekend. Waren dat verloren uren of kwam hij ook iets moois tegen in dat nachtelijk duister.
In deze aflevering Bert Jippes. Deze fotojournalist lag als kind jaren ziek op bed. Daar leerde hij kijken. Zo maakte hij bij de treinkaping bij de Punt een heel andere, veelzeggender foto dan zijn collega's.
In deze aflevering Dette Glashouwer. Deze theatermaakster doet over de wereld onderzoek naar geld. Want wat is dat eigenlijk? Wat doet het met ons? Ze leerde haar verlangen om te buigen naar 'genoeg'.
In deze aflevering Ola Mafaalani. Haar wieg stond in Syrie, haar kinderbedje in Duitsland. En nu is ze de moeder van het Noord Nederlands Toneel. Ze houdt van de klassieken en van lastige morele vragen aan haar publiek. Maar va ...
In deze aflevering Gerthe Lamers. De dingen zijn gebroken. Met liefde maak je ze heel. Rituelen doen er toe, dat leerde ze van De Kleine Prins. Ze is cultuurmakelaar en redacteur van Zinweb.
In deze aflevering Inger van Nes. Zij stond aan de wieg van de Vluchtkerk maar nu buigt ze zich over de sponde van ons allemaal. Dat doet ze met haar identiteitsbureau. Bezieling hebben we nodig, dat is zo duidelijk als wat.
In deze aflevering Jeroen Kramer. Hoe simpel lijkt het vallen van de avond voor de leek te zijn veroorzaakt door het zakken van de zon. Nog veel te weinig is de doorsnee toeschouwer gewaar wat er bij echte nachten al niet kijke ...
In deze aflevering Lidy Klein Gunnewiek. Deze directrice van het Grachtenfestival krijgt het ondanks alle bezuinigingen steeds weer voor elkaar om ons te overladen met culturele schatten. Vannacht stopt ze ons in.
In deze aflevering Henk Barendrecht. Deze hoogleraar wiskunde werd als jongeling zo gegrepen door de Sacre van Stravinsky, dat zijn gewone bewustzijn even helemaal stilviel. Daar wou hij meer van weten en zo werd hij meditatiel ...
Deze creatieve duizendpoot maakt allerlei soorten nachten door. Ze leert om theaterdocent te worden, maar schrijven is haar lieve lust. Ook zogenaamde 'schrijfnachten' doen zich voor.
In deze aflevering Somajeh Ghaeminia. Deze journaliste en voormalig alleenstaande minderjarige asielzoekster ziet onze geestelijke armoede. Wat zijn we hard en kil tegen vluchtelingen. Zij weet hoe we rijk kunnen worden.
In deze aflevering Sander de Kramer. Zelf ervaart deze journalist een enorme oerwoede bij onrecht. Maar hij constateert ook dat we elkaar behoorlijk ontmoedigen bij het opkomen van de heilige verontwaardiging. Waarom doen we da ...
In deze aflevering Robert Brouwer. Hij noemt zichzelf 'cultureel ondernemer'. De zeurt niet over de teloorgang van de kunsten. Hij is 27 jaar cabaretier en maakt voorstellingen voor jongeren.
In deze aflevering Bright Richards. Hij ontvluchtte zijn door burgeroorlog geteisterde vaderland, Liberia. Hij is een gelauwerd theatermaker. In de nacht komen zijn spoken.
In deze aflevering Mirjam Sterk. Kunnen we nog verschil maken als het gaat om mensenrechten? Zij vindt van wel. Uit idealisme stapte ze in de politiek maar actievoeren gaat haar beter af. Daarom maakt deze ambassadeur mensenrec ...
In deze aflevering Jan de Cock. Deze tralietrotter liet zich vrijwillig opsluiten in 170 gevangenissen over de hele wereld. Hij schreef er een boek over en won de prijs van het spirituele boek 2012. Juist aan ziekbedden en in g ...
In deze aflevering Anne de Jong. Als kind lag deze antropologe al wakker van het onrecht in de wereld. Nu ze zelf moeder is van een hele mooie baby vraagt ze zich af of ze hem ook positief kan leren piekeren.
In deze aflevering Denise Jannah. Haar Surinaamse wortels vertellen haar dat we de slavernij nooit moeten vergeten. Leg de stenen maar langs je levensweg, maar denk veel aan ze. Haar leven is muziek dus legt ze ons zingen op bed.
In deze aflevering Joan Ferrier. Haar vader was de eerste president van Suriname en de verteller van vele verhalen zoals over de spin Anansi. Door hem voelt zij hoe belangrijk 't is te weten waar je vandaan komt. Daarom werd zi ...
In deze aflevering Anja Meulenbelt. Zijn de nachten rijker als je die met een man doorbrengt, of kun je vrede sluiten met het feit dat je alleen bent? Als feministe van het eerste uur heeft zij haar les geleerd. Wat ziet zij al ...
In deze aflevering Klaas van der Kamp. Als hij naar bed gaat, praat deze aanvoerder van de Raad van Kerken met God. Je zou dat een managementrapportage kunnen noemen. De slaap als oefening in vertrouwen. Vannacht leer hij 't ons.
In deze aflevering Merlijn Twaalfhoven. Met zijn altviool ging hij naar de Syrische vluchtelingenkampen. Jongens die daar onhandelbaar zijn geworden, leerde hij dirigeren. Vannacht strijkt deze componist ons in bed.
In deze aflevering Stevo Akkerman. Onlangs schreef hij het boek Donderdagmiddag dochter. Over zijn stervende kind. En over zijn veranderende geloof. Deze nachtzoen krijgen we van schrijver en Trouw-journalist Stevo Akkerman.
In deze aflevering Paul van der Laan. Hij is een ongelovige pelgrim die naar Santiago liep. Ook nam hij z'n moeder onlangs mee naar Lourdes. Wat bezielt deze theatermaker precies? Hij stopt ons in.
In deze aflevering Erik de Vlieger. Deze ondernemer heeft al heel wat aantijgingen moeten doorstaan. Ook die van Youp van 't Hek. Maar die betuigde onlangs publiekelijk zijn spijt. Dus vannacht kan er normaal geslapen worden.
In deze aflevering Linda Bronts. Ze is slaaptherapeute en kent heel wat handige foefjes om de slaap te kunnen vatten. Of vat die slaap ons?Laten we onze aandacht eens vestigen op ons middenrif en op onze terugkerende dromen.
In deze aflevering Vincent Duindam. Hij is de uitvinder van het woord 'onthaasten'. Deze psycholoog schrijft haiku over zijn dochters. Hij is een verzorgende vader.
In deze aflevering Eduard Nazarski. Als directeur van Amnesty International is hij heel wat gewend. Maar sommige gebeurtenissen in ons eigen land laten hem wel woelen. Misschien is het een idee dat we allemaal eens moeten doen.
In deze aflevering Christian van der Heijden. Hij schreef een boek over de paus. Nederigheid aan de macht. Maar zelf kon deze religiejournalist het niet meer geloven. Slapen, de nacht is vol gevaren.
In deze aflevering Suzanne Bosman. Als RTL-nieuwslezer zit ze voor de camera als haar avatar. De echte Suzan houdt van de nacht en dan vooral in de wetenschap dat er mensen zijn die waken. Op de radio bijvoorbeeld.
In deze aflevering Inger van Nes. Zij is van de generatie 'niet vergaderen, maar uit de hand mouwen'. Zo richtte zij de Vluchtkerk op. Nu heeft ze haar eigen zingevingsbureau. Vannacht is zij onze opbedleg-moeder des vaderlands.
In deze aflevering Arthur van der Vlies. Hij schrijft een blog over dilemma's in het politiewerk. Als oud-politieman weet hij als geen ander dat je idealen soms moeilijk te verenigen zijn met de regels. En dat kan je uiteindeli ...
In deze aflevering Ad van Nieuwpoort. Voor de onrustige slapers onder ons heeft hij zijn notitieboekje meegenomen. Dat staat vol zinnetjes uit de psalmen. Voor de goede tijden en voor tijden van nood.
In deze aflevering Linda Bronts. Hebben wij er moeite mee om in slaap te komen wat helpt dan het meest: een slaapmutsje of een pilletje? Vannacht legt deze slaaptherapeute het nog EEN keer uit.
In deze aflevering Farida Farhadpour. Ze is de moeder van de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Haar wieg stond in Iran. In haar Mokumse kerk kun je slapen terwijl er over je gewaakt wordt. Ze maakt ons ontvankelijk voor de nach ...
In deze aflevering Sylvia Borren. Er zijn mensen, waar je bijna niet mee in gesprek durft. Omdat de uitkomst van zo'n gesprek te beangstigend is. Deze directeur van Greenpeace is er een van. De vraag naar hoe het gaat met ons e ...
In deze aflevering Kim Moelands. Ze weet hoe het is om in ademnood te verkeren. Op het nippertje kreeg ze twee donorlongen. Hond Baloe is haar kameraad bij het vinden van levenslust.
In deze aflevering Alex Verburg. De Nachtzoen. Hij is schrijver en journalist. Met aandacht bestudeerde hij het leven van onder andere pater van Kilsdonk. En zo leerde hij van hem dat diezelfde aandacht bij van Kilsdonk centraa ...
In deze aflevering Evert-Jan van Katwijk. Deze predikant ontmoet bij zijn oudere schapen met regelmaat de eenzaamheid. Zijn herderlijke taak is zijn kudde gerust te stellen. In deze donkere dagen is het fijn hem aan te horen.
In deze aflevering Tieneke van Lindenhuizen. Ze was erbij toen frere Roger in Taize werd vermoord. En ze werd dominee in Friesland. Zomaar vanuit het niets. Zij leert ons te dansen met het leven.
In deze aflevering Diederik van Vleuten. Deze cabaretier schreef programma's over Prediker en Hooglied, en over de val van Nederlands Indië...'daar werd iets groots verricht'. Vanavond is hij onze vader des vaderlands.
In deze aflevering Bert Jan Lietaert Peerbolte. Deze nieuw-testamenticus is gefascineerd door de belevingskant van religie: visioenen. Ook Franciscus van Assisi intrigeert hem. Want hij durfde de dood aan te kijken.
In deze aflevering Arie Boomsma. Deze presentator wil meer voor zijn ouders zorgen, er voor ze zijn. Maar overdag is hij te druk. En 's nachts slaat de onrust toe. Hij legt ons op bed met een gedicht.
Soms gaat verdriet over en heelt de wond. Maar er zijn ook wonden die altijd open blijven. Deze theoloog en kerkpionier vond haar eigen weg in haar verdriet.
In deze aflevering Simone de Jong. De Nachtzoen. Als het leven je lemon geeft, maak er limonade van. Een bitterzoete gedachte die het leven feestelijk maakt. Deze verpleegster en kunstenares heeft er al voor menigeen een feestj ...
In deze aflevering Ivan Wolffers. De Nachtzoen. Hij is schrijver en leerde meer van zijn zoon dan andersom. Hij heeft prostaatkanker, en zijn opmerkzame oog voor de wijsheid van kinderen blijft hij met ons delen. Hij stopt ons ...
In deze aflevering Paul van Geest. Het woord is hees geworden, zei Kees Fens ooit. Maar deze nachtzoener heeft de gave van het woord. Iedere nacht bidt hij het brevier. Vanavond doet hij dat voor ons. Deze nachtzoen krijgen we ...
In deze aflevering Nuweira Youskine is journaliste en woonde in Syrië. Hoe kijkt zij nu tegen Syrië aan? Kan ze daar mee om gaan? Of zet ze de tv uit? En wat zette haar aan het denken toen ze een Youtube filmpje van Sayyid Fa ...
De nachten dat deze jezuïet als kind niet slapen kon, zijn op één hand te tellen. Zijn ouders wisten precies wat hij nodig had en gaven hem 's avonds iets mee wat hij tot op de dag van vandaag bij zich draagt.
In deze aflevering Joachim Duyndam. Een beetje moderne Meneer de Uil is hoogleraar wijsbegeerte die omziet naar onze geestelijke weerbaarheid. Vannacht kust hij ons naar dromenland: Joachim Duyndam.
In deze aflevering Kathleen Ferrier. Ze heeft de Tweede kamer verlaten. Nooit lag ze wakker van de politiek. Vanavond brengt ze ons een nachtgedicht dat ze ooit als kind ontving. Deze nachtzoen krijgen we van Kathleen Ferrier.
In deze aflevering Marike Jager. Here comes the night. Dat is nu het geval. En het is de titel van het nieuwe album van deze singer/songwriter. 's Nachts komt de inspiratie in haar kleihutje in de achtertuin.
In deze aflevering Lidy Klein Gunnewiek. Deze directrice van het Grachtenfestival krijgt het ondanks alle bezuinigingen steeds weer voor elkaar om ons te overladen met culturele schatten. Vannacht stopt ze ons in.
Eerst werkte ze bij Loesje. Nu reist ze de hele wereld rond om iedereen die ze tegenkomt te vragen een mooi moment te tekenen. Terug te zien op plukjemomenten.nl. Deze nachtzoen krijgen we van Janne Willems.
In deze aflevering Jeroen Kramer. Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
In deze aflevering Klaas van der Kamp. Als hij naar bed gaat, praat deze aanvoerder van de Raad van Kerken met God. Je zou dat een managementrapportage kunnen noemen. De slaap als oefening in vertrouwen. Vannacht leer hij 't ons.
In deze aflevering Joost Middelhoff. Vanaf 1973 zit hij in de journalistiek. Dat betekent dat hij vooraan stond bij vele historische gebeurtenissen. Vannacht stopt hij ons in: Joost Middelhoff.
In deze aflevering Linda Bronts. Hebben wij er moeite mee om in slaap te komen wat helpt dan het meest: een slaapmutsje of een pilletje? Vannacht legt deze slaaptherapeute het nog EEN keer uit.
In deze aflevering Jenneke van Driel. Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
In deze aflevering Jeroen van Dillen. Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Deze predikant leerde dat het leven niet volmaakt is. Ook van zichzelf probeert zij nu alles wat niet perfect is lief te hebben. De nacht is het uitgelezen dagdeel om daarover te spreken. Deze predikant leerde dat het leven nie ...