Brainwash Talks

Kunnen we ons lot naar onze hand zetten? Hoe te leven als onzekerheid de enige zekerheid is? Filosofen, wetenschappers en schrijvers spreken over voor hen essentiële waarden die onder spanning staan.
Brainwash Talks Carolina Maciel de França: Wees een Killjoy

Carolina Maciel de França: Wees een Killjoy

Een foute, seksistische grap tijdens een etentje, of een racistische grap in een appgroep. Houd je je op de vlakte? Volgens schrijver Carolina Maciel de França moet je je durven uitspreken. Haar pleidooi: wees een 'killjoy' en ... 

Brainwash Talks Jan Dirk de Jong: Jeugdcriminaliteit

Jan Dirk de Jong: Jeugdcriminaliteit

Rappers die elkaar met messen te lijf gaan, of jongeren die een homostel belagen. Als het om jeugdcriminaliteit gaat, is compassie niet het eerste dat in je opkomt, ziet ook criminoloog Jan Dirk de Jong. Toch ligt daarin wel de ... 

Brainwash Talks Madeleijn van den Nieuwenhuizen: Kiezen voor Parttime

Madeleijn van den Nieuwenhuizen: Kiezen voor Parttime

In Nederland werkt driekwart van de mannen fulltime, driekwart van de vrouwen parttime. Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen laat zien hoe dat zo gekomen is. 

Brainwash Talks Ameline Ansu: Over de Dood

Ameline Ansu: Over de Dood

Waarom doen we zo moeilijk over de dood, vraagt schrijver en socioloog Ameline Ansu zich na het overlijden van haar ouders af. Ze probeert rouw bespreekbaar te maken. 

Brainwash Talks Laura Burgers: Rechten voor de Natuur

Laura Burgers: Rechten voor de Natuur

Wat als we niet alleen mensen, maar ook dieren, planten en zeeën rechten zouden geven? Jurist en schrijver Laura Burgers over een idee dat even opvallend als nodig is. 

Brainwash Talks Rinke van den Brink: Medische Missers

Rinke van den Brink: Medische Missers

Een op de tien patiënten in Nederland krijgt te maken met een medische misser. Het overkwam ook journalist Rinke van den Brink. Hij betoogt dat dat, met de juiste keuzes, anders kan. 

Brainwash Talks Iris Sommer: het vrouwenbrein

Iris Sommer: het vrouwenbrein

Veel verschillen tussen man en vrouw zijn niet cultureel, maar juist biologisch bepaald, stelt neurowetenschapper Iris Sommer. Ze geeft een kijkje in het vrouwenbrein. 

Brainwash Talks Dick Zijp: niet maar een grapje

Dick Zijp: niet maar een grapje

Bijna niets is zo gepolariseerd en gepolitiseerd als de grap, weet humoronderzoeker Dick Zijp. Hij bespreekt de kracht van de lach. 

Brainwash Talks Marjan Slob: eenzaamheid

Marjan Slob: eenzaamheid

Eenzaamheid wordt een pandemie genoemd, een virus, dat steeds meer slachtoffers maakt. Filosoof Marjan Slob laat zien dat het anders is. 

Brainwash Talks Aynouk Tan en Sorab Roustayar: ontworteling

Aynouk Tan en Sorab Roustayar: ontworteling

Lang zijn activisten Aynouk Tan en Sorab Roustayar op zoek geweest naar hun identiteit, naar wat hen definieert. Nu weten ze: geen label kan ooit recht doen aan wie ze zijn. 

Brainwash Talks Zihni Özdil: ode aan de twijfel

Zihni Özdil: ode aan de twijfel

Voorheen twijfelde hij nooit: historicus en oud-politicus Zihni Özdil. Zo overtuigd was hij van zijn eigen gelijk. Tot hij tegen een burn-out aanliep. 

Brainwash Talks Milou Deelen: krabbende vrouwen

Milou Deelen: krabbende vrouwen

Vrouwen zijn geneigd om te krabben, om elkaar naar beneden te halen, valt schrijver en feminist Milou Deelen op. Waarom is dat zo, en hoe komen we daar los van? 

Brainwash Talks Orhan Agirdag: leerachterstand

Orhan Agirdag: leerachterstand

Te vaak wordt de verantwoordelijkheid voor een leerachterstand bij de kinderen gelegd, ziet onderwijssocioloog Orhan Agirdag. Hij legt uit dat we naar het systeem moeten kijken. 

Brainwash Talks Channa Samkalden: universele rechtvaardigheid

Channa Samkalden: universele rechtvaardigheid

Advocaat Channa Samkalden was betrokken bij de Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat en procedeert namens Nigeriaanse boeren tegen Shell. En met succes. Channa Samkalden over universele rechtvaardigheid. 

Brainwash Talks Stef Aupers: complotdenken

Stef Aupers: complotdenken

Vaccins met nanotechnologie of Bill Gates als bedenker van het virus: tijdens de pandemie neemt complotdenken een vlucht, ziet cultuursocioloog Stef Aupers. Hij vraagt zich af waarom. 

Brainwash Talks Devika Partiman: stem op een vrouw

Devika Partiman: stem op een vrouw

De Nederlandse politiek is geen goede afspiegeling van de samenleving, stelt sociaal activist Devika Partiman. Gelukkig is het niet moeilijk om dat te veranderen. 

Brainwash Talks Arief Hühn: de gebruikersinterface

Arief Hühn: de gebruikersinterface

Van klikken tot scrollen en swipen. Volgens onderzoeker Arief Hühn zegt de manier waarop we ons door de digitale wereld bewegen veel over wie wij zijn. 

Brainwash Talks Eva Gladek: stad en klimaatverandering

Eva Gladek: stad en klimaatverandering

Als je iets wilt doen tegen het klimaatprobleem, zoek het dan dicht bij huis. Want steden kunnen een deel van de oplossing zijn. Industrieel ecoloog Eva Gladek laat zien hoe. 

Brainwash Talks Julia Rijssenbeek: mens en natuur

Julia Rijssenbeek: mens en natuur

We doen vaak alsof de mens losstaat van de natuur. Volgens filosoof en onderzoeker Julia Rijssenbeek is biologie noodzakelijk om te weten wie we zijn. 

Brainwash Talks Merlijn Twaalfhoven: de kunstenaar in onszelf

Merlijn Twaalfhoven: de kunstenaar in onszelf

We hoeven niet te wachten tot politici of het bedrijfsleven de wereld een beetje beter maken, stelt componist Merlijn Twaalfhoven. Hier en nu kunnen we zelf aan de slag, door de kunstenaar in onszelf wakker te schudden. 

Brainwash Talks Anoek Nuyens: de lessen van Pronk

Anoek Nuyens: de lessen van Pronk

De klimaatcrisis, de coronacrisis, fake news en de brexit. Het zijn verwarrende tijden. In haar gesprekken met Jan Pronk vindt schrijver en theatermaker Anoek Nuyens houvast. 

Brainwash Talks Marietje Schaake: Grip op het internet

Marietje Schaake: Grip op het internet

Het internet zou de wereld democratischer, eerlijker en opener maken. Maar van al die idealen is het tegendeel waarheid geworden, ziet ook internetexpert en oud-Europarlementariër Marietje Schaake. Maar het tij is te keren. 

Brainwash Talks Lisa Doeland: Doemdenken

Lisa Doeland: Doemdenken

Volgens filosoof Lisa Doeland kunnen we alleen onze verantwoordelijkheid nemen als we stilstaan bij de klimaatramp die zich om ons heen voltrekt. Alleen hopen dat het beter zal worden, helpt niet. 

Brainwash Talks Christian Felber: het algemeen belang

Christian Felber: het algemeen belang

Niet winst en groei moeten het doel zijn van onze economie, maar het algemeen belang. Want zoals het anno 2020 gaat, is volgens econoom Christian Felber de wereld op zijn kop. 

Brainwash Talks Karwan Fatah-Black: Het slavernijverleden

Karwan Fatah-Black: Het slavernijverleden

Praten we eindelijk een keer over het slavernijverleden, is dat gesprek doorspekt van drogredenen en dooddoeners. Historicus Karwan Fatah-Black scheidt feit van fictie. 

Brainwash Talks Bowen Paulle: Groeiende ongelijkheid

Bowen Paulle: Groeiende ongelijkheid

Dat het bestrijden van ongelijkheid begint met het onderwijs, dat weet socioloog en onderzoeker Bowen Paulle als geen ander. Hij betoogt dat we daar niet mee kunnen wachten. 

Brainwash Talks Fadua El Akchaoui: Je innerlijke rebel

Fadua El Akchaoui: Je innerlijke rebel

Er schuilt een activist in ons allemaal, stelt theatermaker Fadua El Akchaoui. En het is zaak om die wakker te schudden, want er is zoveel onrecht dat bestreden moet worden. 

Brainwash Talks David Djaïz: De globalisering is kapot

David Djaïz: De globalisering is kapot

De klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en covid-19 zijn slechts een aantal van de uitwassen van ongeremde globalisering. Schrijver David Djaïz gaat op zoek naar een oplossing. 

Brainwash Talks Pieter van Os: Opkomend nationalisme

Pieter van Os: Opkomend nationalisme

Racisme en nationalisme zijn menselijke constructies, betoogt journalist en schrijver Pieter van Os. En wat we zelf bedacht hebben, kunnen we ook weer ongedaan maken. 

Brainwash Talks Ash Sarkar: Waarom ik een communist ben

Ash Sarkar: Waarom ik een communist ben

Steeds vaker worden we geconfronteerd met de uitwassen van het kapitalisme, stelt schrijver en activist Ash Sarkar. Zij pleit voor herwaardering van het communisme. 

Brainwash Talks Sander Heijne en Hendrik Noten: De groei voorbij

Sander Heijne en Hendrik Noten: De groei voorbij

Journalisten Sander Heijne en Hendrik Noten pleiten voor een economie waarin niet winst en groei centraal staan, maar welzijn en een betere wereld. Zij schreven het boek 'Fantoomgroei'. 'Als we sterker uit de huidige crisis wil ... 

Brainwash Talks Jelle van Baardewijk: Het goede doen

Jelle van Baardewijk: Het goede doen

Waarom is het zo ingewikkeld om het goede te doen als er geld mee gemoeid is? Volgens filosoof Jelle van Baardewijk heeft dat veel te maken met de manier waarop het kapitalisme is vormgegeven. Hij gaat op zoek naar een uitweg. 

Brainwash Talks Margôt Ros: Onzichtbaar hersenletsel

Margôt Ros: Onzichtbaar hersenletsel

Begin 2018 stootte actrice Margôt Ros haar hoofd tegen een decorstuk. Een lichte hersenschudding, hoort ze een dag later van de huisarts, maar als snel kan ze helemaal niets meer. En ze is niet de enige. In Nederland zijn bijn ... 

Brainwash Talks Miguel Heilbron: Wereldburgerschap

Miguel Heilbron: Wereldburgerschap

Een inclusieve wereld waarin geen plek is voor racisme en discriminatie begint bij het onderwijs, stelt Miguel Heilbron, oprichter van ondernemersschool Fawaka WereldBurgerschap. Want kinderen hebben de toekomst. 

Brainwash Talks Stine Jensen en Frank Meester: Opvoeden is schipperen

Stine Jensen en Frank Meester: Opvoeden is schipperen

Mag je je kinderen verwennen of niet, moet je ze de ruimte geven of juist streng zijn? Er zijn bibliotheken volgeschreven over opvoeden, weten filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Ze laten zien dat opvoeden vooral schippere ... 

Brainwash Talks Damiaan Denys: De obsessie met controle

Damiaan Denys: De obsessie met controle

Vraag iemand hoe het gaat en 'alles onder controle' is niet zelden het antwoord. Volgens filosoof en psychiater Damiaan Denys is het een deugd geworden en zijn we bereid om vrijheid op te geven om maar de illusie van controle t ... 

Brainwash Talks Ybo Buruma: Het vertrouwen centraal

Ybo Buruma: Het vertrouwen centraal

Volgens jurist en raadsheer Ybo Buruma hebben we in onze samenleving protocollen en verantwoording heilig verklaard, waardoor o.a. dokters, agenten en leraren door alle administratie nauwelijks meer aan werken toekomen. Volgens ... 

Brainwash Talks Barbara Baarsma: Korte voedselketens

Barbara Baarsma: Korte voedselketens

Een gemiddelde maaltijd in Nederland heeft bijna 30.000 kilometer afgelegd, terwijl er ook dichtbij veel goed voedsel beschikbaar is. Hoofdeconoom bij de Rabobank Barbara Baarsma pleit voor een korte voedselketen. 

Brainwash Talks Floris Alkemade: De kracht van verbeelding

Floris Alkemade: De kracht van verbeelding

Hoe kunnen we ons leven leiden zonder een spoor van verwoesting achter te laten? Dat is voor rijksbouwmeester Floris Alkemade de centrale vraag van deze tijd. Hij zoekt het antwoord in datgene waar Nederlanders goed in zijn: de ... 

Brainwash Talks Sanne Blauw: Pleidooi voor twijfel

Sanne Blauw: Pleidooi voor twijfel

Tijdens de coronapandemie werden we dagelijks op de hoogte gehouden van de bezettingsgraad van de intensive cares, het aantal doden, en werden er vergelijkingen gemaakt tussen landen. Volgens econometrist en journalist Sanne Bl ... 

Brainwash Talks Mirthe Frese: De moederschapsmythe

Mirthe Frese: De moederschapsmythe

Er is een aantal hardnekkige mythes over moederschap, stelt schrijver en theatermaker Myrthe Frese. Het zou instinctief zijn en de natuurlijke rol van de vrouw. Frese pleit voor ouderschap dat gebaseerd is op gelijkwaardigheid. 

Brainwash Talks Morgen 13:35 - Seizoen 7 Afl. 27 - Jan Willem Duyvendak: De onttovering van thuis

Morgen 13:35 - Seizoen 7 Afl. 27 - Jan Willem Duyvendak: De onttovering van thuis

Thuis. Het klinkt altijd zo verleidelijk, vertrouwd, warm en veilig. Toch is je thuis voelen helemaal niet zo vanzelfsprekend, weet hoogleraar Jan Willem Duyvendak. Je thuis voelen is alleen maar lastiger geworden sinds politic ... 

Brainwash Talks Morgen 13:30 - Seizoen 7 Afl. 26 - Annelien Bredenoord: Duivelse dilemma's

Morgen 13:30 - Seizoen 7 Afl. 26 - Annelien Bredenoord: Duivelse dilemma's

Wel of niet je ouders bezoeken, even snel een boodschap halen bij die drukke buurtsuper, of toch maar niet? Tijdens de coronacrisis werden ethische dilemma's onderdeel van het dagelijks leven, stelt ethicus Annelien Bredenoord. ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 25 - Sahand Sahebdivani: De kracht van verhalen

Seizoen 7 Afl. 25 - Sahand Sahebdivani: De kracht van verhalen

Juist in tijden van polarisatie kunnen kleine verhalen, zoals over de eerste keer dat je verliefd werd, of de dag waarop je besloot om je baan op te zeggen, verbindend werken, weet verhalenverteller Sahand Sahebdivani. Hij laat ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 24 - Nowelle Barnhoorn: Het recht om ongelukkig te zijn

Seizoen 7 Afl. 24 - Nowelle Barnhoorn: Het recht om ongelukkig te zijn

Vijf jaar lang worstelde schrijver en journalist Nowelle Barnhoorn met een depressie en een burn-out. Ze vertelt hoe ze besloot te accepteren hoe ongelukkig ze zich voelde. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 23 - Maarten Boudry: Effectief altruïsme

Seizoen 7 Afl. 23 - Maarten Boudry: Effectief altruïsme

Na twee eeuwen van vooruitgang zijn Nederlanders gezonder, welvarender en vrediger dan ooit, weet filosoof Maarten Boudry. Toch geldt dat niet voor de bewoners van alle plekken op aarde. Hij vraagt zich af hoe we de rijkdom ver ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 22 - Lucas Ellerbroek: Buitenaards leven

Seizoen 7 Afl. 22 - Lucas Ellerbroek: Buitenaards leven

De vraag is niet of er buitenaards leven is, maar wanneer we het zullen vinden. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek buigt zich over wat misschien wel het grootste mysterie is. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 21 - Stefan Rummens: Een fundamenteel probleem

Seizoen 7 Afl. 21 - Stefan Rummens: Een fundamenteel probleem

Ons politieke systeem heeft een fundamenteel probleem, en de opkomst van het populisme is daar een direct gevolg van. Hoogleraar politieke filosofie Stefan Rummens zoekt een uitweg. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 20 - Pete Wu: Voorbij de vooroordelen

Seizoen 7 Afl. 20 - Pete Wu: Voorbij de vooroordelen

Spleetogen trekken, 'Hankie Pankie Shanghai' zingen, of vragen hoe lang een Chinees is, schrijver en journalist Pete Wu weet dat dit geen onschuldige grapjes zijn, maar stereotyperende opmerkingen die Chinese Nederlanders echt ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 19 - Miranda Ntirandekura Aerts: Interlandelijke adoptie

Seizoen 7 Afl. 19 - Miranda Ntirandekura Aerts: Interlandelijke adoptie

Psycholoog Miranda Ntirandekura Aerts was vijf jaar oud toen ze geadopteerd werd en van Rwanda naar België verhuisde. Ze onderzoekt de enorme impact van interlandelijke adoptie. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 18 - Jaouad Alloul: Religie en seksualiteit

Seizoen 7 Afl. 18 - Jaouad Alloul: Religie en seksualiteit

Hoe kun je je seksualiteit ontdekken als die op gespannen voet staat met je geloof? Voor theatermaker, zanger, drag-artiest, homo en moslim Jaouad Alloul staat die vraag centraal. Hij gaat op zoek naar begrip. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 17 - Peter-Paul Verbeek: Mag alles wat kan?

Seizoen 7 Afl. 17 - Peter-Paul Verbeek: Mag alles wat kan?

Mag alles wat kan, of zijn er grenzen aan technologische ontwikkelingen? Hoogleraar Peter-Paul Verbeek laat zien hoe we grip houden op kunstmatige intelligentie. Verbeek is universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 16 - An Beazar: Duurzaam ondernemen

Seizoen 7 Afl. 16 - An Beazar: Duurzaam ondernemen

Klimaatverandering tegengaan is duur en kóst vooral geld, is de heersende opvatting. Ondernemer An Beazar laat zien dat kiezen voor duurzaamheid juist ook geld kan opleveren.