Het mosselseizoen komt langzaam op gang. Mondjesmaat komen er boten naar de veiling om hun mosselen aan te bieden.
In de eerste aflevering van deze documentairereeks: De mosselen zijn nog niet goed genoeg voor consumptie. De familie Steketee staat te popelen om te gaan vissen.
Kees Verwijs is tussen de netten geboren. De liefde voor de oester is hem met de paplepel ingegoten. Als zijn vader overlijdt, gaat hij zijn eigen weg en wordt geen oester- maar kreeftenvisser.
Liever sterven in het harnas dan langzaam uitgedoofd. Dat geldt voor bijna alle vissers op Yerseke. Jan Zoeteweij (77) voelt zich erg gelukkig. Na een aantal hartinfarcten is hij weer op de been. Maar achter de geraniums zitten ...
Op de kade zwaaien de mosselboeren van Yerseke elkaar na, maar als het seizoen bijna begint wordt de concurrentie voelbaar. Ondanks de afspraak gezamenlijk te starten is er altijd wel iemand die op eigen houtje begint.
De mosseldag is een begrip op Yerseke. Het staat al jarenlang voor een dag lang feest. Maar dit jaar lijkt het in het water te gaan vallen, omdat niemand het wil organiseren.
Op de Waddenzee blijkt hoe de mosselkwekers te lijden hebben onder, in hun eigen woorden, de groene leugen. De lobby van milieuclubs dwingt de mosselmannen zich in steeds meer bochten te wringen.
Hoewel Yersekenaren van hard werken houden, kan een beetje ontspanning op zijn tijd geen kwaad. De mosselparty van Jos Steketee lijkt letterlijk in het water te vallen. Of gaat het zonnetje toch nog schijnen?
Op Yerseke wordt het ambacht van mosselkweker van vader op zoon doorgegeven. Als Eddy Lindenberg zijn zoon tegenkomt op de boot waar hij vakantiewerk doet, kan hij het niet laten hem even de les te lezen.
De jonge mosselkweker Dennis Verschuure gaat voor het eerst dit seizoen naar de Waddenzee. Zijn vriendin Rianne en kinderen blijven achter op de wal.