De hongerwinter - 1944
Door een spoorwegstaking en een verbod op alle scheepvaart kon er geen voedsel meer naar de grote steden in het noorden van het land vervoerd worden. De steden gingen een koude, hongerige winter tegemoet.
Bron: NTR
Recente uitzendingen van Vroeger & Zo
Crisistijd in de jaren dertig
05 Oktober 2017 Op 24 oktober 1929 begon de economische crisis in de Verenigde Staten. Dit had ook gevolgen voor Nederland. Veel mensen leefden in de jaren dertig hier in grote armoede.
Afl. 51 Romeinen in ons land
05 Oktober 2017 De Romeinen veroverden 2000 jaar geleden vele landen. Zij legden in heel hun rijk goede wegen aan verspreidden hun cultuur. Ook een groot deel van Nederland hoorde bij het Romeinse Rijk.
Afl. 41 De kruistochten. God wil het
04 Oktober 2017 Duizend jaar geleden trokken duizenden mannen en vrouwen uit het christelijke Europa naar Jeruzalem. Ze wilden deze stad waar Christus had geleefd, bevrijden van islamieten die daar de baas waren. De paus had in 1095 een oproep ...
Varen met de VOC
04 Oktober 2017 De VOC is niet weg te denken uit onze geschiedenis. Avontuurlijke verhalen zijn er te vertellen over reizen naar het verre Azië, maar ook van een machtige handelsorganisatie die voor alles uit was op winst. Vaar mee met de VOC!
Alva verliest zijn bril
04 Oktober 2017 'Op 1 april verloor Alva zijn bril.' Een uitdrukking die ons bekend in de oren klinkt. Het gaat over de dag waarop de watergeuzen het stadje Den Briel innamen, op 1 april 1572. Een belangrijk moment in de Nederlandse Opstand.
Slavenhandel
03 Oktober 2017 Tweehonderd jaar geleden kwam er een eind aan de slavenhandel. Die werd per wet verboden. Zo kwam er een eind aan een handel die toen heel gewoon was. Ook Nederland deed mee aan deze afschuwelijke handel. Voor de kust van Afrik ...
Rembrandt
03 Oktober 2017 Rembrandt Harmenszoon van Rijn wordt in 1606 geboren in Leiden. Zijn vader is molenaar. Al snel blijkt dat Rembrandt goed kan tekenen. Op zijn veertiende gaat hij in de leer bij een meesterschilder.
Michiel de Ruyter
03 Oktober 2017 Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd geboren in Vlissingen. Hij was elf jaar oud toen hij voor het eerst ging werken aan boord van een schip. Binnen een paar jaar was hij stuurman geworden. Toen al bleek hij een echte leider te ...
Napoleon verliest bij Waterloo
02 Oktober 2017 Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over bijna geheel Europa. Maar bij Waterloo werd hij verslagen.
De patriotten
02 Oktober 2017 Ons land heeft al 200 jaar een koning of koningin. Daarvoor was het anders. Nederland was een republiek. Een land zonder koning. Er was wel een stadhouder. Hij is verre familie van de Oranjes, maar hij is geen koning. Aan het e ...